Holep nedir? Kimlere yapılabilir? Doç. Dr. Önder Çınar bilgilendiriyor.
Holep cerrahisi, prostat cerrahisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir.
Prostat cerrahisinde açık ve kapalı yöntemler mevcuttur. Açık cerrahi genelde 80 g ve 100 gramın üzerindeki hastalara yapılmaktaydı. Ancak günümüzde holep teknolojisi sayesinde ameliyat sırasında lazer kullanılarak prostat dokusu çevre dokulardan ayrılarak ameliyatın son kısmında prostat dokusu idrar kesesinde parçalanarak vücut dışarısında yine idrar kanalından alınabilmektedir.
Ameliyatın avantajı, artık büyük prostatlar için açık cerrahiye gerek kalmaksızın kapalı cerrahide yapılabilmesidir. Holep cerrahisi tüm boyuttaki prostatta uygulanabilmektedir. Ancak özellikle büyük prostatı olan ve açık cerrahiye yönlendirilen hastalarda ve özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda ilaçlarını kesmesine gerek kalmadan cerrahi yapılabilmesini sağlamaktadır.
Bu hastalarda açık cerrahi yapılmadığından hastaların uzun süre hastanede yatması gerekmemektedir. Ameliyattan sonraki gün evlerine dönmesi sağlanmakta ve ameliyattan sonraki gün sondasının çekilebilmesi sayesinde hastalar günlük yaşamlarına en kısa sürede dönebilmektedir.
Holep ameliyatı nasıl yapılır?
Holep ameliyatı öncesinde anestezi yada belden aşağısı uyuşturularak tedavi yapılır. İdrar kanalından kameralı özel aletler ile girilir. Büyüyen prostat dokusu uzman hekimler tarafından dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılarak mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokuları farklı bir aletle parçalandıktan sonra vakumlanarak vücut dışına alınmaktadır.
Doç. Dr. Önder Çınar ile iletişime geçmek için tıklayın