Prostat biyopsisi nedir? kimlere uygulanır? Doç. Dr. Önder Çınar bilgilendiriyor.
Erkeklerde sıklıkla görülen prostat kanserini teşhis etmenin ve doğru tanı koymanın tek yolu hastaya biyopsi yapmaktır. Diğer hastalıklara göre prostat kanserinde görüntü almak zordur. En önemli ikinci nokta ise prostat biyopsisi ultrason altında yapılabilmektedir. MR yada tomografi altında biyopsi yapıldığında sadece belirli noktalardan biyopsi alınabilmektedir.
Klasik prostat biyopsisi artık yerini teknolojinin gelişmesiyle beraber füzyon biyopsiye bırakmaya başlamıştır. Füzyon biyopsi yöntemi ile hastada bulunan agresif kanserler belirlenebilir ve doğru tedavi yapılabilir.
Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Prostat biyopsisi nasıl yapılır? sorusu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Prostattan özel bir iğne yardımı ile parça alınarak yapılır. Günümüzde teknoloji her ne kadar ilerlemiş olsa da prostat kanserinin tanısı halen prostat biyopsisi ile konulmaktadır. Biyopsi ile elde edilen prostat dokusu özel boyalar ile işlem gördükten sonra mikroskop altında incelenir ve bir patoloji uzmanı hastanın prostat kanseri olup olmadığını üroloji uzmanına bildirir.
Doç. Dr. Önder Çınar ile iletişime geçmek için tıklayın